Начало Новини Унитемп подари свободата на рядък орел

 Новини

  • 1
21/01/2013

Унитемп подари свободата на рядък орел

Красивата птица получи името Спартакус и бе пусната на свобода в края на октомври в Калоферския Балкан. По достоен начин Унитемп ООД се включи в реализацията на проекта “Завръщане на лешоядите в България LIFE08 NAT/BG/278”, изпълняван от неправителствената организация “Зелени Балкани”. Първият полет на Спартакус бе подкрепен от възторжените възгласи на 45 деца от СОУ “Св.Св. Кирил и Методий” в с. Войводиново. Техният урок по опазване на редките птици на България стана възможен със спонсорството на фирма Унитемп ООД. Децата останаха впечатлени от възможността да пропътуват над 250 километра  с превъзходен автобус, да получат безплатно вкусна храна и напитки и най-важното – да осъзнаят, че там, където живеят има фирма, която се грижи за природата. Това бе урок, важен за нашите ученици, споделиха учителите от СОУ “Св.Св. Кирил и Методий”, които бяха заедно с децата.
След като освободиха Спартакус, децата от с. Войводиново минаха и през Спасителния център за диви животни на “Зелени Балкани” в Стара Загора. Тук те научиха, че има различни начини да се помогне на животни в беда. И че със спонсорството на Унитемп ООД младите белоглави лешояди имат храна през зимните месеци.
Ето какво разказа за птицата Спартакус Елена Кметова – ръководител на проект “Завръщане на лешоядите в България”:
“Спартакус е четиригодишна женска белоглава лешоядка, която пристигна в България през юни 2011 година, благодарение на испанската огранизация ГРЕФА. Тя бе маркирана с PVC пръстен и крилометки K2U и настанена във волиерата за адаптация на белоглави лешояди в Централен Балкан. На 17.05.2012 година на птицата бе поставен радиопредавател и ден по-късно бе пусната на свобода. K2U се справяше чудесно, докато в началото на септември не кацна в един двор в село Манолово, откъдето не успя да излети. Притеснен за нея, екипът на Зелени Балкани транспортира лешоядката до Спасителния център за диви животни, където тя изненада всички със завиден апетит и бодрост. След като нашите експерти не установиха никакви проблеми, лешоядката бе върната във волиерата на Централен Балкан.
Преценихме, че K2U е готова да опита свободата за втори път. Тя има още по-голям шанс, защото успя да трогне и развълнува хора, които я осиновиха. Кръстници на Спартакус са фирма Унитемп ООД.
    С осиновяването на Спартакус и предоставянето на продукти за изхранването на лешоядите в Централен Балкан, фирма Унитемп доказва своята отговорна и ангажирана политика и в областта на опазването на околната среда и се превръща в част от възстановяването на изчезнал вид.”